2020. december 30., szerda

Sport Presso retro kemping kávéskészlet, kétcsöves bp-i, kifogástalan,nem komplett4 - Jelenlegi ára: 8 200 Ft


Sport Presso retro kemping kétcsöves budapesti gyártmányú kávéfőző készlet, nem teljesen komplett!
Felszereltsége, s állapota folytán állandó használatra is alkalmas természetesen!
-
                                            Azonnal hadra fogható!
A készlet minden darabjában eredeti, használati célú, tartalma:
hordozó doboz, két-kifolyós főzőegység, 2 db eredeti aluminium pohár, tabletta tartó tégely, eredeti alukanál, 1 db új gumitömítés, 2 db eredeti fogóvilla, s a kezelési útmutató!! ( az alukanál egy kész időutazás)!
Az eredeti tégelyek hiánya ténylegesen nem probléma, hisz úgyis az eredeti mini tégelyek csak pár főzisnyi anyagot tartalmazhatnak, egyébként is alkalmatos tárolókban mellé kell tenni a szükséges alapanyag mennyiségeket, célszerűen dobozolva!
Kínálatomban vannak üres tároló dobozok a kiegészítő dobozkák tárolásához!
Polírozva, vízkőmentesítve, kipróbálva, ózonos kezeléssel fertőtlenítve, légmentesen fóliázva (mint az utolsó képen is látható) használatra készen!
A készlet nem teljes, csakis a lényeges elemeit tartalmazza a doboz, egy megfelelő főzőtalp szükséges hozzá, némi barkácsolással, avagy hasonló kemping készség beszerzésével könnyedén áthidalható probléma!
Kisebb teljesítményű kemping gázfőzőn, spirituszégőn használható, avagy  megfelelő méretű spiritusz tablettával használható (szagmentes, koromtalan) gyertya, nagylángú gáz, villanytűzhely, s mindennemű egyéb próbálkozás menthetetlenül tönkreteszi, beég, besül! A kávéőrlemény  mennyiségével, az alsó szűrő átfordításával, s a vízmennyiséggel szabályozható a kávé erőssége, mennyisége/adagja. Ezt a mini két-kifolyós, kettő dupla, avagy szimpla négyszemélyes Sport Presso úti kávéfőző készletet a Budapesti Lemezárugyár (játékgyár)  - majd kis késéssel a szegedi üzeme is - az 1950-es évek közepétől, az 1970-es évek közepéig gyártotta, az alaptípusnak tekinthető - az gyakoribb darab - egy-kifolyós kivitel mellett! Tervezője Mese Elek gyártmánytechnológus! Sajnos, azóta sem készült ilyen célszerűen egyszerű kirándulási, utazási kellék, hogy az otthoni megszokott kávé ízt élvezhessük utazásaink során, a gyakran lötty színvonalú  és méregdrága vendéglátós kínálatok helyett.
(az alaptípus egy két-kifolyós - ugyancsak nem komplett - formációja még a Néprajzi Múzeum kíállításán is megtekinthető NM 23. 9. leltári szám alatt)Nemzetközi viszonylatban is a komoly túrázók kedvelt, kuriózum darabja; ha hozzájutnak ilyesféle ritka, működő példányhoz! Természetesen némi rutin, gyakorlat és figyelem kell a használatához, mert bár egyszerű kivitelűnek tűnik, roppant alaposan megtervezett a hővezetés egyensúlya miatt, igen precízek az illesztései, s finom gondoskodást igényelnek a szűrői és a szűrőtölcsér illesztése is. Elég egy óvatlan nyomorgatás és nincs cseredarab hozzá, marad a semmire nem vezető, drága barkácsolás! A kétféle kivitel alkatrészei - a gumitömítés kivételével - nem csereszabatosak egymással! Természetesen a praktikus tanácsokat megadom majd privátban, az új tulajdonosának, igény esetén! Figyelem, még a jövő évi tavaszi, nyári szezon előtt; kempingezők, túrázók, hegymászók, zarándokok, pár napos buszos kirándulásra indulók figyelem; talán addigra nem is marad több példány! Nincs ennél szerethetőbb, célszerűbb és praktikusabb készség az otthon megszokott ízű kávé elkészítésére; gyakorlatilag örök életű, vintage darab! Abszolút tűzveszély mentes, alacsony az égéshője, de használata természetesen óvatosságot és felügyeletet igényel. Kapható ugyan, nemzetközi viszonylatban, valamiféle nemesacél  kivitelű - külföldi acél utánérzése - roppant puritán felszereltséggel, s fogós áron; de sokoldalúságban, felszereltségben ezt meg sem közelíti, s akkor a ritkaságáról, s a feelingről még nem is beszéltünk!
                   Utolsó példányom, roppant kedvező áron, kár lenne kihagyni!!

Jelenlegi ára: 8 200 Ft
Az aukció vége: 2020-12-30 14:28 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése